De VVAO (Vereniging van Vrouwen met Academische Opleiding) bracht een bezoek aan het woonproject Grijs en Groen en deelt met ons hun indrukken van dit bijzondere project.
Een bezoek aan woonproject Grijs en Groen in de wijk Olstergaard in Olst
De Afdeling Gooi en Eemland van de VVAO heeft een kring Duurzaam Wonen. De leden van deze kring organiseren bijeenkomsten gericht op kennisoverdracht en discussie over alles wat met duurzaam wonen te maken heeft: van energiebeperking tot ruimtelijke ordening. Dit alles met de ‘de rol’ van de vrouw in het achterhoofd.
Op 8 november bezocht deze kring de woongroep Grijs en Groen.
Grijs en Groen Wonen heeft zich ontwikkeld via CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Het is een kleinschalig woonproject voor actieve 50-plussers in de Olstergaard in Olst. Er zijn twee naast elkaar liggende kavels in het plan, voor twee woongebouwen met in totaal elf wooneenheden (variërend in grootte van 80 tot 120 m2), een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en gezamenlijke tuin. Grijs en Groen Wonen heeft een levensloopbestendig, licht en energieneutraal gebouw gerealiseerd door gebruik van goede isolatie, duurzame materialen (zoals hout) en energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen.
We hadden een geanimeerd gesprek met drie bewoners van het eerste uur, die vertelden hoe het project tot stand is gekomen en hoe ze het nu beleven.
Waarom collectief wonen
Naarmate we ouder worden, zien we in hoe belangrijk het is om in de buurt van vrienden te wonen die af en toe een handje kunnen helpen. Initiatiefnemer Els, gepensioneerd notaris, besefte dit toen haar man alzheimer kreeg. Samen met vrienden ging Els op zoek naar mogelijkheden in Zwolle om een woongroep op te richten, die ze geheel naar eigen behoefte konden vormgeven. In Zwolle lukte dit niet. De gemeente gaat alleen in zee met projectontwikkelaars en wil geen risico’s nemen. De gemeente Olst-Wijhe heeft meer lef getoond. Tien jaar geleden zijn daar al aardenhuizen gerealiseerd.
In 2009 begon de gemeente met de ontwikkeling van Olstergaard: een duurzaam, circulair en natuur-inclusieve woonwijk, omringd door natuur en voorzieningen. De wijk biedt ruimte voor zo’n 72 woningen die in opdracht van de nieuwe bewoners gebouwd worden en gebouwd zijn.
Els nam in 2019 een optie op een grote kavel. Inmiddels haakten de Zwolse vrienden af omdat ze niet naar Olst wilden verhuizen. Andere belangstellenden vond ze via de wachtlijst van Vriendenerf, een ander project in Olst, en via advertenties. Samen richtten zij een CPO op.
Het bijzondere van een CPO is dat het collectief zelf alles rondom het ontwerp en de bouw in handen heeft. Zo’n proces is best ingewikkeld en daarom hebben ze een professionele begeleider ingehuurd, die hen ondersteunde bij het indienen van de plannen, de financiering etc. Het werd al snel duidelijk dat ze, om e.e.a. rendabel te krijgen, meer appartementen moesten bouwen en zo werd een tweede kavel verkregen.
Blossom Architecture werd uitverkoren om de elf appartementen te ontwerpen. Vanwege de grootte hiervan (85-115 m2) was toentertijd volledige houtbouw niet haalbaar. Door de dikke muren, driedubbelglas, zonnepanelen en warmteterugwinsystemen is het complex vrijwel energieneutraal en van het gas af. In 2023 is de bouw gestart en in maart 2024 zijn de appartementen betrokken. Bewoners konden zelf, afhankelijk van de volgorde van toetreding tot de CPO, een woning kiezen en naar behoefte aanpassen.
De bewoners beschikken over een gezamenlijke ontmoetingsruimte, een logeerruimte, een knutselkamer, een wasruimte en een grote gemeenschappelijke tuin. Het is ‘living apart together’. Eens per drie weken eten de bewoners gezamenlijk om daarna de lopende zaken te bespreken en de taken te verdelen.
Inmiddels is de CPO ontbonden en heeft deze plaatsgemaakt voor een VvE, die tweemaal per jaar vergadert over gebouwenzaken.
Hoe bijzonder dit project is, blijkt uit het feit dat maar 10% van de CPO’s slaagt.
Procesbegeleiding: | Katja van der Valk, BuildingCommunity |
Architectuur: | Leyla Godoy en Maartje van den Berg, Blossom Architecture |
Constructeur: | Alferink van Schieveen |
Aannemer: | Bouwbedrijf Hoogeslag |
Bouwtoezicht & Begeleiding: | Jeroen Temmink, Temmink Bouwtoezicht & Begeleiding |