Monumenten verduurzamen: Er is heel veel mogelijk

31 januari 2024

Monumenten verduurzamen: Er is heel veel mogelijk

31 januari 2024

Monumenten verduurzamen of energetisch verbouwen van panden met een monumentenstatus: veel mensen denken dat het niet mogelijk is of onbetaalbaar, maar Blossom Architecture heeft uit ervaring geleerd dat er veel meer mogelijk is dan men denkt, op een gemakkelijke manier. Zonnepanelen, dubbelglas, warmtepomp, bouwfysisch verantwoord isoleren van de muren: het kan allemaal. Betaalbaar en met behoud van de authenticiteit. Het resultaat: lagere energierekening en meer gebruikerscomfort.

Bij beschermde monumenten gaat het vaak over prachtige, statige, maar ook grote en slecht geïsoleerde panden. Hoewel een energielabel niet verplicht is, loopt de energierekening hard op. Om dat te beheren maken veel eigenaren slechts gebruik van een klein gedeelte van het pand. Zo jammer en onnodig! Er kan veel meer dan je denkt, zelfs energieneutraal is een optie.

Er is heel veel mogelijk

Isolatie realiseren we vaak aan de binnenkant, waarbij we goed rekening houden met vochtregulering. We kunnen dak, gevel, kozijnen en vloer van de monumenten verduurzamen. Het is ook mogelijk om dubbelglas in de bestaande sponningen te plaatsen, wat de isolatiewaarde enorm verbetert.

Leuk om te weten: omdat er vaker voor gekozen wordt, zijn de prijzen inmiddels een stuk gedaald. Voor warmtepompen hebben we haalbare, goedgekeurde oplossingen gevonden. Monumentencommissies zijn over het algemeen een stuk milder geworden, ook als het gaat over het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Als je wilt en ervoor gaat, is er heel veel mogelijk.

Met liefde en respect voor het monument

Blossom Architecture heeft inmiddels de nodige ervaring met het energetisch verbouwen en monumenten verduurzamen. Momenteel zijn we bezig met de registratie tot erkend monumentenarchitect.
We hebben monumentale grachtenpanden en kantoorpanden verduurzaamd en zelfs een boerderij met monumentenstatus geheel zelfvoorzienend gemaakt. De opdrachtgevers weten Blossom Architecture te vinden. Vrijwel alle monumenteigenaren houden van hun pand. Wij delen dat respect en gaan er heel zorgvuldig mee om.

Oude elementen krijgen een nieuwe glansrol

Bij Blossom Architecture luisteren we goed naar de opdrachtgevers en we denken als het ware vijfdimensionaal, rekening houdend met tijd, ruimte, functionaliteit, budget en ethische overwegingen. Daarnaast proberen we gewoon ook een plan te maken dat past bij de portemonnee van de opdrachtgever. In ons advies en ontwerp houden we rekening met alle facetten. Veiligheid en wooncomfort vormen uitgangspunten.

We kijken naar de redengevende omschrijving uit het monumentenregister. We onderzoeken hoe we het pand met de gewenste ingrepen mooier en beter kunnen maken; zowel qua comfort en energiezuinigheid als ethisch gezien. We bekijken of er oude spanten en kolommen, schouwen of andere authentieke elementen zijn, die we met moderne ingrepen een glansrol in het nieuwe geheel kunnen geven. Daarnaast werken we ook toekomstbestendig. Over een aantal decennia moet het pand nog steeds zijn historische waarde hebben.

Behoud van de bouwkunst

We spreken de taal van zowel de monumenteigenaren als de monumentencommissie, en we streven allemaal naar hetzelfde doel: behoud van de bouwkunst voor de toekomst. Als straks de eigenaren voor andere woongelegenheden kiezen omdat de energierekening de spuigaten uitloopt, krijg je wat in het verleden ook gebeurde: dan komen al die panden leeg te staan en raken ze vervallen. Dat willen we toch allemaal niet. We zijn heel positief over de professionele houding van de monumentencommissie. We begrijpen elkaar.

Delen op:

Email
LinkedIn
Facebook
Twitter