Renovatie en verduurzaming boerderij 1880

Hall

Renovatie en verduurzaming boerderij 1880

Hall

Van deel naar woongedeelte

Op basis van een schets en de hoge duurzaamheidsambitie van de opdrachtgever voor de renovatie en verduurzaming van de boerderij, hebben we een plan gemaakt dat een woonfunctie kreeg.

Het was een oude boerderij met kleine stalraampjes. We hebben bekeken hoe de plattegrond zo georganiseerd kon worden, dat er meer van daglicht gebruik gemaakt kon worden: zon-georiënteerd, zodat zoveel mogelijk daglicht passief als zonnewarmte kon worden gebruikt. De prachtige spanten waren aangetast en krom, maar die hebben we gelukkig kunnen behouden, evenals de oude achtergevel. Die was slecht, maar niet zo slecht als het eruit zag. Dat is ons uitgangspunt: behoud wat je kunt behouden.

Aanpak

Ons ontwerp omvatte een warmtepomp en goed geïsoleerde, dikke muren met hoogwaardig glas erin. Ook het rieten dak werd gerenoveerd. Onderdeel was lage temperatuur verwarming, in de vorm van vloerverwarming, zonder koeling. De opdrachtgevers willen zo energiezuinig mogelijk leveren. Een optie is kalkhennep. Dat is momenteel top of the bill, het beste qua duurzaamheid, maar nog niet zo gangbaar en daarom duur. De opdrachtgevers prefereerden stro. Daarmee loop je de kans dat het gaat krimpen, waardoor uiteindelijk kieren ontstaan. Stro moet heel goed geperst worden, wil je de kwaliteit behouden. Beide materialen zijn vanwege de kosten niet toegepast. Overal is de afweging gemaakt tussen optimale duurzaamheid en prijsstelling.

Terugblik

HardijkBouw is een prettige, integere aannemer om mee te werken. Het is knap dat er uiteindelijk voor de aanneemprijs binnen het budget werd gebouwd. Het was een geweldig leuk project, we houden van dergelijke opdrachten. De kunst was om de oude aspecten zoals de spanten naar voren te laten halen, meer tot hun recht te laten komen, te laten shinen als het ware. En dat is gelukt. Het is een mooie boerderij met heel veel karakter geworden. Met dank aan opdrachtgever en aannemer!

Opdrachtgever

Particulier

Area

153 m² bvo

Status

Opgeleverd in 2022

Werkzaamheden

Van boerderij tot duurzaam woning

Opdrachtgever

Particulier

Area

153 m² bvo

Status

Opgeleverd in 2022

Werkzaamheden

Van boerderij tot duurzaam woning