Circulair ontwerp: Karton meubilair

Zwolle

Circulair ontwerp: Karton meubilair

Zwolle

Het nieuwe meubilair voor de studielandschappen in het X gebouw van Hogeschool Windesheim bestaat uit twee bijzondere materialen. Circulair ontwerp en milieuvriendelijk.

Download hier de productspecificatie.

Tafelbladen van Zwols essen

Afgelopen jaar zijn er door gemeente Zwolle ongeveer 2000 Essen gekapt. De door Essentaksterfte aangetaste bomen zijn gevaarlijk voor de omgeving omdat er op elk moment takken uit kunnen breken. Gelukkig waren de bomen nog van voldoende kwaliteit om er mooie balken en planken uit te zagen.

De gemeente heeft besloten om het hout van de bomen in te zetten voor hoog waardig hergebruik.

Binthout heeft de bomen gezaagd en de tafelbladen gemaakt. Echt Zwols hout. Lokaal geoogst en verwerkt met impact!

Kartonnen kokers

De kartonnen kokers zijn een reststroom van de productie van Fokker Aerostructures te Hoogeveen. De kokers zijn kernen waarop composietmaterialen zijn gewikkeld. Die composieten worden verwerkt tot vliegtuigdelen zoals rompen.

Vliegtuigrompen hebben ook de vorm van een koker en niet zonder reden: Met een minimum aan gewicht wordt een stijve en sterke constructie gecreëerd. Op de meubels van kartonnen kokers kun je dan ook met een gerust hart eens lekker gaan zitten.

Maar hoe maak je een circulair ontwerp?

Voor deze opdracht ontwerpt Blossom Architecture een serie van tafels, stoelen, krukjes en scheidingswanden. Zwartwoud neemt de productie en assemblage van de circulaire ontwerpen voor haar rekening.

We introduceren een duurzame meubellijn die is opgebouwd uit bestaande materialen en die zonder afval te produceren wordt gemaakt! Op deze manier zorgen we met elkaar dat er geen grondstoffen worden verspild en maken de wereld een beetje beter.

Opdrachtgever

Hogeschool Windesheim

Area

10.000 m² bvo

Status

Opgeleverd in 2019

Werkzaamheden

Interieur inrichting van studielandschappen, ontwerp circulair meubilair

Opdrachtgever

Hogeschool Windesheim

Area

10.000 m² bvo

Status

Opgeleverd in 2019

Werkzaamheden

Interieur inrichting van studielandschappen, ontwerp circulair meubilair