Modern en monumentaal woonboerderij

Dalfsen

Modern en monumentaal woonboerderij

Dalfsen

In 2015 ontwierp Blossom Architecture voor een monumentale boerderij in het buitengebied van Dalfsen een ‘coachingskeuken’, een woongedeelte op de deel, en een Bed & Breakfast – gelegenheid in het voorhuis . Anderhalf jaar geleden had de familie Nijboer nieuwe plannen voor hun woning: grootschalige verbouw van het voorhuis, zodat dochter en haar gezin er hun intrek in konden nemen. Wens: een autarkisch geheel met oog voor natuur, milieu en mens, passend bij de monumentale status en de omgeving, maar toch ook modern, met veel glas en goede voorzieningen.

Het was een prachtige uitdaging: twee gezinnen onder één dak, elk hun eigen privacy en toegang, terwijl het één geheel blijft. En hoe zorg je dat je de hoogst haalbare installatie krijgt, met zo min mogelijk installatietechniek? Hoe pak je het zo aan, dat de mooie monumentale uitstraling behouden blijft, maar ook aan de zelfvoorzienende, energieneutrale wens wordt voldaan?

We ontwierpen een plan dat het aanzien binnen noch buiten schaadde, maar juist benadrukte. De muren werden ontmanteld, de spouw werd vergroot en de meeste elementen werden weer teruggebracht. Door het slimme ontwerp werd het volume met bijna twintig procent uitgebreid. In de gevel is veel hout aangebracht. De entree omvat twee voordeuren die geen zicht op elkaar hebben, maar die één geheel vormen. Door het glas in de voorgevel wordt binnen naar buiten gebracht en vice versa. Als je de boerderij nadert zie je daardoor al dat hier iets bijzonders aan de hand is.

Dit project maakt de kracht van Blossom Architecture eens te meer duidelijk. Oog voor aanwezige elementen, de omgeving, de oude, monumentale uitstraling, en oor voor de wensen en dromen van de opdrachtgever. Uit dit project blijkt ook het talent van Blossom om plannen effectief te presenteren aan instanties. Met kennis van zaken en met respect voor de mogelijkheden, onmogelijkheden, eisen en regels.

Opdrachtgever

Particulier

Area

278 m²

Status

Afgeleverd in 2023

Werkzaamheden

Verbouw boerderij in buitengebied

Opdrachtgever

Particulier

Area

278 m²

Status

Afgeleverd in 2023

Werkzaamheden

Verbouw boerderij in buitengebied