Bij Blossom Architecture geloven we in een duurzame toekomst, waarin we bouwen met respect voor mens en natuur. Daarom zijn we ontzettend trots om aan te kondigen dat we ons hebben aangesloten bij de beweging ‘Boeren voor Biobased Bouwen‘ en de Commitmentverklaring Biobased Bouwen hebben ondertekend!
Deze belangrijke stap onderstreept onze toewijding als biobased bouwen architect aan het ontwerpen en realiseren van gebouwen met natuurlijke, hernieuwbare materialen. Denk hierbij aan hout, vlas, vezelhennep, olifantsgras en stro: materialen die steeds weer aangroeien en op een duurzame manier kunnen voorzien in de behoefte aan bouwmaterialen. Bovendien dragen ze bij aan de bodemkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit, een kwalitatief hoogwaardig landschap en de reductie van CO2 en stikstof.

Om een gezonde markt voor biobased bouwmaterialen te creëren, is opschaling noodzakelijk in zowel de bouw- als de landbouwsector. Met het aangaan van deze commitment bevestigen we gemotiveerd te zijn om bij te dragen aan de vijf doelen uit de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB). Deze doelen zijn opgesteld door de Rijksoverheid om een zelfstandige, natuurinclusieve biobased (land)bouweconomie te creëren.
Door het Commitment Biobased Bouwen te tekenen, verbinden we ons eraan om:
- De toepassing van biobased bouwmaterialen in onze projecten te stimuleren.
- Kennis en ervaring op te doen en te delen over biobased bouwen.
- Samen te werken met partners in de keten om biobased bouwen toegankelijker te maken.
We werken continu aan verbetering door middel van diverse activiteiten, waaronder:
- CO2-gestuurd ontwerpen: In elke ontwerpfase maken we de impact van materiaalkeuzes inzichtelijk door scenario’s te ontwikkelen en de CO2-uitstoot en het biobased aandeel te monitoren en te communiceren met opdrachtgevers.
- Ontwikkeling van een biobased ontwerp- en procesaanpak: We bundelen kennis en ervaring voor een werkbare methodiek voor biobased ontwerpen.
- Voorrang aan duurzame materialen: Bij materiaalkeuzes hanteren wij het principe ‘biobased, tenzij’.
- Afbouwen fossiele grondstoffen: We verkennen mogelijkheden voor een geleidelijke afbouw van CO2-intensieve materialen.
- Kennisdeling en transparantie: We delen jaarlijks ten minste één uitgebreide casestudy of praktijkervaring over biobased bouwen.
- Bijscholing van het team: Onze medewerkers blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via training in biobased en circulair ontwerpen.
- Samenwerking in de keten: We werken actief samen met ketenpartners en nemen deel aan netwerken om kennis en toepassing te versnellen.
- Activering van opdrachtgevers: We adviseren en stimuleren opdrachtgevers om biobased ambities op te nemen in hun programma van eisen.
- Meedenken gewenst beleid: We denken actief mee over beleid en regelgeving rond biobased bouwen en werken mee aan stimulerende stedenbouwkundige kaders.
We zijn ervan overtuigd dat biobased bouwen de toekomst is. Het biedt niet alleen ecologische voordelen, maar ook economische kansen voor de regio en draagt bij aan een circulaire economie. Wij kijken ernaar uit om samen met ‘Boeren voor Biobased Bouwen’ en andere koplopers het verschil te maken!
Lees meer over dit initiatief in het artikel van ‘Boeren voor Biobased Bouwen’: Architecten uit Oost-Nederland zetten handtekening onder biobased bouwambitie.
Foto’s: Bart Ros