Revitalisering christelijke basisschool Het Mozaïek Zwolle

Zwolle

Revitalisering christelijke basisschool Het Mozaïek Zwolle

Zwolle

Prijsvraag

Meedoen aan prijsvragen op het gebied van architectuur is heel leuk en spannend, maar ook heel lastig. Je kunt niet sparren, aftasten, aanvoelen waar de behoefte ligt. Je kunt je vaak vele stakeholders niet meenemen in het denkproces. En dat is waar we als circulair architectenbureau juist zo sterk in zijn: die mooie balans weten te vinden tussen de wensen en ambities van de opdrachtgever en onze eigen inzichten, ervaring, kennis en kunde die we in de loop der jaren hebben opgedaan. Maar een mooie prijsvraag gaan we natuurlijk nooit uit de weg! En deze was zeker mooi: het betrof de revitalisering van een basisschool uit de jaren dertig, gebouwd met Frank Lloyd Wright-kenmerken: grote schuine daken met ruime verstekken. Het ging om het grondig renoveren, verduurzamen en functioneel aanpassen van het huidige gebouw, plus een uitbreiding met 330 vierkante meter.

Voorstel

Het gebouw is heel mooi aan de voorkant en heeft een groot schoolplein. In de analyse van de jaren dertig architectuur wilden we niet een grote klont aan de achterkant bijbouwen, die onnodig veel ruimte op het schoolplein zou innemen. Dat zou de kinderen en ook de buurt niet ten goede komen. We realiseerden in ons mooie plan de uitbreiding aan de voorkant, met hoge ramen, passend bij de oude architectuur en de nieuwe verduurzaming. Op die manier hebben we ook voor de achterzijde een verbouw en revitalisering ontworpen. We zochten naar mogelijkheden om met behoud van die oude, grootse stijl en kwaliteit het gebouw energetisch te verbeteren en vierkante meters toe te voegen.

Aanpak

We hebben heel goed naar de stedenbouw gekeken: wat gebeurt er allemaal om het schoolgebouw heen. Hoe combineer je kinderen van nul tot en met twaalf jaar met de bedrijven, het wonen, het verkeer en de hoeksituatie in deze bijzondere wijk. Daarbij hebben we een voorschot genomen op de toekomst, de onderwijsvisie inzake clusteronderwijs, met bijvoorbeeld drie lokalen met een overkoepelende zone ervoor. Kinderopvang hebben we meegenomen in het plan, evenals multifunctioneel inzetbare ruimtes, zodat ze optimaal gebruikt kunnen worden. Kortom: we brachten een zeer fijngevoelig ontwerp in, kindvriendelijk, wijkgericht en met oog op de toekomst. Een mooie mix van mens, gebruik en gebouw. Die opties hebben we in beeld gebracht aan de hand van 3D keuzemodellen, zodat we daar de gebruikers in mee konden nemen. Dat kan goed vallen, maar in dit geval werd het lastig gevonden. De keuze was eigenlijk al gemaakt.

Terugblik

We waren blij en vereerd met de uitnodiging om mee te doen aan deze prijsvraag. Helaas is het bij aanbestedingsopdrachten vaak zo dat je referenties moet laten zien betreffende onderwijsopdrachten die je in de laatste drie jaar hebt uitgevoerd. Dus het blijft lastig om er tussen te komen. Maar we blijven het proberen!

Opdrachtgever

Het Mozaiek

Area

330 m²

Status

Top 3 prijsvraag

Werkzaamheden

Renoveren, verduurzamen en functioneel aanpassen van het huidige gebouw

Opdrachtgever

Het Mozaiek

Area

330 m²

Status

Top 3 prijsvraag

Werkzaamheden

Renoveren, verduurzamen en functioneel aanpassen van het huidige gebouw