Renovatie van 31 appartementen

Stein- en Smutsstraat in Vaassen

Renovatie van 31 appartementen

Stein- en Smutsstraat in Vaassen

Wat te doen met de naoorlogse, gestapelde woningbouw die tijdens de woningnood in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw veelvuldig uit de grond werd gestampt? Dat is een vraag die bij vele woningcorporaties in Nederland speelt. De meestal vierlaagse flats worden hoog gewaardeerd vanwege licht, lucht en ruimte en ze zijn goedkoop in de huur. Maar omdat ze te snel en technisch slecht zijn gebouwd, is het hoog tijd voor óf energetische verbouw, óf sloop.

Van label E naar A+++

Woningcorporatie Triada in Vaassen pakt het grondig en met lef aan, met een grootschalige verduurzamingsslag om 6650 woningen in 2050 volledig energieneutraal, CO2-neutraal en aardgasvrij te maken. Onderdeel was de hoogwaardige renovatie van 31 appartementen aan de Stein- en Smutsstraat in Vaassen, die in samenwerking met aannemingsbedrijf Hemink en Blossom Architecture deze zomer werd afgerond. De appartementen gingen maar liefst van label E naar A+++. Een uniek project.

Warmtepomp

Energieneutraal, met oog voor het bewonerscomfort. Dat waren de uitgangspunten. Aan de buitenzijde van de galerij zijn per appartement geïsoleerde kasten geplaatst met een lucht-warmtepomp en een warmteterugwininstallatie. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst voor de energie die de pomp nodig heeft. Door de isolatie en buitenplaatsing is er geen geluidsoverlast en voor onderhoud en reparatie is geen afspraak meer nodig. Bovendien neemt de pomp op deze manier geen ruimte in de woning in beslag. Hemink heeft gekozen voor warmtepompen van Nathan.

Kwaliteit leveren betekent oog hebben voor alle aspecten, dus ook het buitengebied. Er is een beplantingsplan gemaakt waarmee het aanzicht en de omgeving een mooie, nette uitstraling heeft, wat het hele project compleet maakt.

Isolatie

De vloeren en de gevels zijn heel goed geïsoleerd. Het buitenspouwblad is van de gevels verwijderd. Vervolgens is een dikke laag hoogwaardige isolatie toegevoegd en daarop zijn keramische steenstrips van Sto geplaatst. Sto levert niet alleen goede materialen, maar ook heel goed bouwtechnisch advies. Het zijn mooie, dunne strips van nog geen 5 mm die een bijzondere uitstraling aan de appartementen geven.

Wooncomfort

Per appartement is de woonkamer vergroot. De onderkant van de galerijvloer is geïsoleerd en een deel van de oude balustraden zijn hergebruikt. Ze zijn buiten de balkons geplaatst, in plaats van erop, wat een ruimtewinst heeft opgeleverd van zo’n twintig procent. Aan de tuinzijde is een geperforeerd hek met een patroon uit de natuur geplaatst. Verder is geïntegreerde zonwering toegepast en CO2-sturing op de ventilatielucht. De radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming. Glas en kozijnen zijn vervangen en kieren gedicht.

renovatie van 31 appartementen
renovatie - vaassen

Terugblik

Dit is echt een uitzonderlijk project geweest waar alle partijen heel trots op zijn. Qua verduurzaming en ook qua uitstraling hebben de appartementencomplexen een enorme boost gekregen. Wij hebben met heel veel plezier met alle partijen samengewerkt en zijn vol lof voor zowel woningcorporatie Triada, die dit toch maar doet, en Hemink, die zich altijd heel bereid toont om samen te zoeken naar goede, duurzame oplossingen. Het ziet er heel mooi uit en kan als voorbeeldproject dienen voor alle naoorlogse, meerlaagse woningbouw die Nederland rijk is. Alles heeft waarde, ook deze appartementen.

Opdrachtgever

Woningcorporatie Triada

Area

500 en 414 m²

Status

Opgeleverd in 2022

Werkzaamheden

Verduurzaming van label E naar A+++

Opdrachtgever

Woningcorporatie Triada

Area

500 en 414 m²

Status

Opgeleverd in 2022

Werkzaamheden

Verduurzaming van label E naar A+++