3 tiny houses

Zwolle

3 tiny houses

Zwolle

Tijdens de laatste editie van de Architectuur Biënnale Zwolle waren drie tiny houses in Zwolle te zien en ook te beleven.

De Bredesteeg en de Schoutenstraat liggen tegenover elkaar aan de Sassenstraat nabij de Sassenpoort. Het zijn twee verschillende stegen, maar door hun ligging tegenover elkaar geeft dit de mogelijkheid om een nieuwe tijdelijke visuele ‘poort’ te maken in de Sassenstraat.

De Muursteeg ligt verscholen naast Sally O’Brien aan de Sassenstraat. Deze smalle steeg wordt vooral gebruikt door omwonenden of als snelle doorgang, maar weinig mensen zullen het bestaan van de steeg weten. ’s Avonds wordt de steeg afgesloten door een hek aan twee zijden.

Alle 3 stegen liggen onopvallend in de Sassenstraat. Met de ruimtelijke ingreep willen we die onopvallendheid doorbreken door aan beide zijden een ‘hangend huisje’ te maken tussen de bestaande gebouwen. Ineens worden de stegen geaccentueerd.

Door de huisjes uit te voeren in metselwerk uitstraling (steenstrips) wordt dit nog eens versterkt: een zwaar hangend huisje boven de stegen. De stegen blijven gewoon toegankelijk, alleen nu loopt de voorbijganger onder een huisje door.

De huisjes worden geplaatst op een soort tafelconstructie van steigermateriaal, waardoor de huisjes vrij blijven van de naastgelegen panden. Door de poten van de ‘tafel’ in de steeg te zetten en de huisjes te laten overkragen wordt het effect van ‘klemmen’ tussen de bestaanden panden gerealiseerd.

Andere stegen in de Architectuur Biënnale Zwolle 2018

Team A: Sacon + Bart van der Salm
Team B: deBruin + Ad Mars
Team C: BDG architecten + Sjouke Westhoff
Team D: 19 het atelier + Blossom Architecture
Team E: Buro Maan

Opdrachtgever

Zwolse Architecten

Area

Status

2018

Werkzaamheden

Architectuur Biënnale Zwolle

Opdrachtgever

Zwolse Architecten

Area

Status

2018

Werkzaamheden

Architectuur Biënnale Zwolle