Hout: Het Bouwmateriaal van de Toekomst

15 mei 2024
hout-blossomarchitecture

Hout: Het Bouwmateriaal van de Toekomst

15 mei 2024

Hout is een van de oudste en meest veelzijdige bouwmaterialen ter wereld, met een lage milieubelasting en eenvoudige bewerking. Architect Maartje van den Berg pleit voor meer houtbouw om de bouwsector te verduurzamen. Hout is een hernieuwbaar materiaal; bomen kunnen opnieuw worden geplant, waardoor het een oneindige bron van bouwmateriaal biedt. Het heeft een lagere CO₂-footprint dan beton, staal en kunststof, en bomen slaan CO₂ op gedurende hun levensduur.

Duurzaam beheerde bossen zijn cruciaal om de voordelen van houtbouw te behouden, zoals biodiversiteit en klimaatbeheersing. Hergebruik van oud hout, zoals sloophout en houten constructies, draagt ook bij aan duurzaamheid. Hout met keurmerken zoals FSC en PEFC garandeert verantwoorde houtwinning.

In de bouwsector kan houtbouw op grotere schaal een verschil maken. Van den Berg, als klimaatburgemeester, streeft ernaar om houtbouw een grotere rol te geven en werkt samen met studenten en docenten om kennis over houtbouw te verbeteren. Haar doel is om 50 procent van de bouwprojecten met hout te realiseren, wat samenwerking tussen alle betrokken partijen vereist. Zo kunnen we samen werken aan een duurzame en circulaire toekomst.

Lees het artikel hier: De klimaatburgemeesters: Gebruik meer hout in de bouwsector.

Ben je geïnspireerd door de mogelijkheden van houtbouw en wil je meer weten over hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst? Neem dan contact met ons op! We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en samen te werken aan jouw duurzame bouwprojecten.

Delen op:

Email
LinkedIn
Facebook
Twitter