Blossom is een fijne, open werkplek waar ik veel kan leren

19 oktober 2023

Blossom is een fijne, open werkplek waar ik veel kan leren

19 oktober 2023

Vierdejaars Bouwkundestudent Noa Lamme koos voor Blossom Architecture als stagebedrijf omdat het een veelzijdig architectenbureau is met kennis van zaken op allerlei gebieden: transformatie, nieuwbouw, interieur, exterieur en advies voor bedrijven, instellingen, woningbouwverenigingen en particulieren. Bovendien sprak het haar aan dat Blossom een wat kleinere organisatie is, en een vrouwenbedrijf. ‘De mate waarin Blossom circulariteit verweeft in alle werkzaamheden werd me pas later duidelijk. Het niveau waarop Blossom Architecture daaraan werkt is heel bijzonder, dat zie je niet veel. Ik leer hier enorm veel van.’

Bouwkunde of psychologie, dat waren de twee studies die Noa een paar jaar geleden overwoog. ‘Ze lijken heel uiteenlopend, maar toch hebben ze raakvlakken’, legt Noa uit. ‘Je bent bij beiden creatief bezig. Als je een woning of een werkomgeving voor iemand ontwerpt, creëer je een thuis of een werkplek, waar iemand zich fijn kan voelen. Met psychologie ben je ook bezig om iemand zich fijn te laten voelen.’ Haar keuze voor bouwkunde is haar prima bevallen, hierna wil ze de master Architectuur doen op de TU Delft. ‘Misschien is het toch genetisch bepaald waar je passie ligt’, lacht ze. ‘Zowel mijn vader als mijn opa kozen voor bouwkunde. Bijzonder toch?’

Van gevangenis naar woning

‘Wat voor architect ik wil worden? Dat weet ik nog niet’, zegt Noa. ‘In het begin ging ik voor nieuwbouw. Maar nu ligt mijn hart meer bij transformatie. Een stijl heb ik nog niet echt, maar die komt wel naar boven bij mijn afstudeerproject. Met een medestudent ga ik een ontwerp maken voor transformatie van de leegstaande gevangenis Wolvenburg in Utrecht tot woningbouw, dat lijkt me geweldig. Het is uitdagend om van een kille gevangenis met behoud van elementen als tralies toch een warm thuis te creëren. Dat het een monument betreft, maakt het extra uitdagend.’ Bij Blossom Architecture kan ze genoeg circulaire inspiratie opdoen.

“Je gaat met respect om met het gebouw dat er al staat. Het is de kunst om met zo min mogelijk in te grijpen zoveel mogelijk te bereiken en er toch je eigen draai aan te geven. Dat maakt het heel leuk en interessant.”

Leegstand versus woningnood

‘Transformatie is nu ook zoveel belangrijker dan nieuwbouw’, zegt Noa. ‘Op dit moment doe ik in opdracht van Blossom onderzoek naar de woonopgave in Overijssel. Dat hoort ook bij architectuur: onderzoeken waar nu eigenlijk vraag naar is. Ik vond het ongelofelijk om te ontdekken hoeveel leegstand er is en tegelijkertijd zoveel woningnood, dat had ik niet verwacht. Terwijl het lijkt alsof men die leegstand bijna niet als optie ziet, er wordt nauwelijks naar omgekeken.’ Naast het onderzoek tekent Noa bij Blossom gebouw A van Hogeschool Windesheim in Revit, een voor haar nieuw tekenprogramma. ‘Op school leren we met ArchiCAD tekenen. Het is fijn dat ik bij Blossom de kans krijg om met Revit te werken, want tijdens mijn zoektocht ontdekte ik hoeveel bedrijven hiermee werken. Als ik me met beide programma’s kan redden, word ik niet beperkt in mijn keuze later.’ Noa voelt zich goed op haar plek bij Blossom Architecture. ‘De eerste week voelde ik me meteen al thuis. Het is een fijn bedrijf met een open sfeer waar ik heel veel kan leren.’

Delen op:

Email
LinkedIn
Facebook
Twitter